Ghiduri de Admitere

Dream Big, Spend Smart: Your Financial Guide to Studying Abroad

Înapoi la toate articolele

Un ghid practic pentru elevii români care visează la studii în străinătate dar au un buget limitat. De la burse și planificare timpurie, până la costuri ascunse, universități accesibile și sfaturi pentru economisire, articolul oferă toate instrumentele necesare pentru a transforma un vis academic într-o realitate accesibilă.

July 16, 2025
4 min. read
Christina Mihai
Profesor de Engleză

O diplomă universitară este o investiție în viitorul tău, dar, la fel ca cele mai bune investiții, necesită planificare și pregătire atentă.

Studiile în străinătate vin cu multe avantaje, despre care poți citi mai multe aici. Desigur, pot apărea și câteva provocări suplimentare, în special de natură financiară. Nu lăsa însă costul unei universități să te oprească din a-ți urma visurile. Studenții aproape niciodată nu plătesc prețul integral, chiar și la cele mai prestigioase instituții.

Iată cele mai bune metode prin care îți poți reduce taxa de școlarizare și să îți permiți să studiezi la o universitate din străinătate.

1. Începe planificarea din timp

Ca boboc de liceu, poate că nu te gândești încă la ce universitate vrei să mergi, dar cu cât începi mai devreme să te gândești la direcția pe care vrei să o urmezi, cu atât te vei putea pregăti mai bine.

Primul pas pentru a urma o diplomă universitară este să fii acceptat, iar al doilea este să obții burse, așa că menține-ți notele ridicate și lucrează din timp la materiile în care stai mai slab. Află care sunt cerințele de admitere pentru universitățile care te interesează și începe să te pregătești din timp pentru acestea. Notele mari și scorurile bune la teste înseamnă, de regulă, și mai multe oportunități de ajutor financiar.

Un alt factor important este să-ți faci CV-ul să iasă în evidență. Ia un avans participând la activități extracurriculare și educaționale relevante pe parcursul anilor de liceu, cum ar fi stagii de practică, voluntariat, implicarea în organizații studențești sau asumarea unor roluri de conducere.

Îmbunătățirea competențelor lingvistice este esențială, mai ales în limba engleză, dacă nu este limba ta maternă, deoarece cel mai probabil aceasta va fi limba în care vei aplica și vei studia. O scrisoare de intenție bine redactată sau un eseu reușit pentru o bursă poate face o diferență uriașă în bugetul tău.

De asemenea, nu este niciodată prea devreme să începi să economisești bani pentru obiectivele tale viitoare, mai ales dacă ai ocazional un loc de muncă part-time în timpul liceului. Orice contribuție, oricât de mică, contează.

2. Aplică la tot ce poți

Există multe burse disponibile. Uneori, este nevoie doar de puțin efort pentru a le găsi. Odată ce știi la ce universități ți-ai dori să studiezi, începe să cercetezi ce tipuri de ajutor financiar oferă.

Multe universități private acordă burse de merit încă de la admitere, pe baza rezultatelor academice sau a realizărilor remarcabile ale elevului. Aici se vede rezultatul muncii depuse din timp. Dacă ești bun la un sport, vezi dacă poți obține o bursă sportivă. Dacă există burse dedicate special programului tău de studiu, aplică la ele. Există, de asemenea, burse bazate pe nevoi și burse oferite de guvern sau acordate de companii private pentru studii într-o anumită țară.

Site-urile universităților afișează bursele disponibile, iar multe altele pot fi găsite online în baze de date specializate, care listează burse în funcție de țară sau domeniul de studiu.

Ține pasul cu termenele limită de aplicare, făcând o listă cu datele de depunere și adunând din timp toate documentele necesare. Unele burse cer eseuri sau scrisori de motivație, altele nu, dar efortul suplimentar merită. Bursele care presupun mai multă muncă au adesea mai puțini candidați. Consilierii Youni sunt aici pentru a te ajuta să respecți calendarul și să obții cât mai multe burse.

Nu există o limită pentru numărul de burse la care poți aplica, așa că aplică, aplică, aplică! Cu cât depui mai mult efort, cu atât mai mari sunt șansele de succes.

3. Gândește dincolo de opțiunile evidente

Atunci când îți analizezi opțiunile pentru studii în străinătate, nu te concentra doar pe universitățile bine cunoscute. Există multe instituții care oferă programe excelente de studii, fără costurile ridicate ale școlilor faimoase.

Universitățile publice au, de obicei, taxe de școlarizare mult mai mici decât cele private, iar unele țări, precum Germania și Danemarca, oferă studii gratuite pentru toți studenții din UE. În Statele Unite, universitățile din statele centrale și sudice tind să fie mai accesibile decât cele de pe coaste. De asemenea, colegiile mai mici sunt adesea mai ieftine și oferă studenților mai multe oportunități de a interacționa direct și de a fi îndrumați de profesori.

4. Gestionează-ți banii atent și eficient

Un buget bine planificat poate face diferența între niște bani economisiți și un cont bancar gol. Fă o listă cu principalele tale cheltuieli și stabilește sume clare pe care să le aloci lunar pentru taxele de școlarizare, cazare, mâncare, transport și alte nevoi diverse. Astfel vei vedea cât îți rămâne pentru activități recreative sau cât mai ai nevoie să acoperi prin burse sau muncă. Nu uita să incluzi în buget și câteva călătorii acasă!

În unele țări, o diplomă de licență durează doar trei ani, spre deosebire de patru ani în altele. Asta înseamnă un an întreg economisit în taxe de școlarizare și cheltuieli de trai. De asemenea, alegerea unei universități într-un oraș mai mic, în locul uneia dintr-o capitală, poate reduce semnificativ costurile. În orașele mai mici, chiriile sunt în general mai accesibile, iar studenții pot merge pe jos sau cu bicicleta la cursuri.

Împărțirea unui apartament cu alți studenți și gătitul acasă te ajută, de asemenea, să economisești. Gătitul nu doar că este mai ieftin, dar contribuie și la un stil de viață mai sănătos.

5. Lucrează în timpul studiilor

Majoritatea studenților lucrează pentru a se întreține, a-și suplimenta bugetul și a câștiga experiență utilă.

În SUA, universitățile au programe de tip work-study, care oferă locuri de muncă flexibile în campus, astfel încât studenții să poată lucra în funcție de orarul cursurilor.

Pe lângă joburile part-time în cafenele, restaurante sau magazine, studenții care sunt foarte buni într-un anumit domeniu pot oferi meditații, activitate care se poate face ușor online și care, de obicei, este mai bine plătită pe oră.

Joburile de vară sunt o modalitate excelentă de a-ți crește veniturile prin muncă full-time. Programele Work and Travel le oferă studenților ocazia să călătorească și să aibă parte de aventură în timpul verii, în timp ce câștigă bani. De asemenea, stagiile plătite sunt o opțiune foarte bună pentru a-ți suplimenta veniturile și a acumula experiență în același timp.

Dacă cu toate acestea bugetul tău este încă prea strâns sau dacă vrei să începi facultatea cu ceva economii, poți lua în considerare o pauză de un an între liceu și universitate (gap year). Dacă folosești acel an pentru a munci și a economisi bani, în timp ce îți planifici obiectivele de viitor, nu va fi deloc timp pierdut. 

Contactează-ne acum

Știai că prima ședință de consiliere este gratuită?

Înregistrează-te pentru o discuție unde vedem exact situația în care ești în momentul de față și îți oferim sfaturi despre cum îți poți atinge potențialul maxim educațional!
Înscrie-te acum
Elevii noștri au fost acceptați la universități de renume din toată lumea!