Ghiduri de Admitere

Din București în Bath: Călătoria Mea în Marea Britanie

Înapoi la toate articolele

Un student român povestește tranziția sa de la București la University of Bath. De la procesul de admitere și provocările vieții academice în UK, până la prietenii și experiențele personale, articolul oferă sfaturi utile și o perspectivă sinceră asupra vieții de student internațional în Marea Britanie.

Cristian Florea
Consultant Educațional

Viața de student român la Bath, UK

Sfârșitul liceului se apropia iar eu nu aveam nicio idee ce să fac în continuare. Îmi ascultam colegii vorbind despre exercițiile de gramatică pentru Drept sau despre lecțiile de anatomie, știind foarte bine că nu voi urma niciunul din aceste drumuri.

Pro Tip #1: Contactează orice cunoștințe ai la universitățile dorite și trimite-le mesaj absolvenților pe LinkedIn – vor fi foarte fericiți să te ajute!

Hotărând să nu urmez pașii personajului lui Salinger, am început să caut cele mai bune școli de business din Marea Britanie. Cunoșteam pe cineva care studia la University of Bath, lucru care m-a ajutat sa obtin toate informațiile necesare pentru a o pune ca primă alegere.

Pro Tip #2: Universitățile de top din Marea Britanie cer note foarte mari la examenul de BAC – în special la materiile relevante pentru viitoarea ta specializare.

Student Blog | What next? My experience as a BU offer-holder | Bournemouth  University

Câteva luni mai târziu am primit o ofertă condițională care îmi cerea media 9.0 în BAC, cu 9.5 la Istorie și Economie. După multe nopți nedormite și o grămadă de meditatii am reușit! Urma să studiez Business Administration la University of Bath.

Pro Tip #3: Mergi la ”Fresher’s Week” – aceste 7 zile înainte de începerea cursurilor sunt cea mai bună modalitate de a-ți cunoaște colegii și de a te acomoda cu noul mediu.

Având bagajele făcute, am plecat spre splendida mică localitate - Bath. La început m-am simțit ca și cum cineva m-ar fi lăsat pe o planetă străină, dar după o săptămână de socializare eram prieten cu aproape toată lumea.

University of Bath Freshers | Bath

Pro Tip #4: Decide-te între cazare privată și cămin. A doua este cea mai bună metodă de a-ți face prieteni pe viața, dar cu siguranță nu este pentru toată lumea.

Colegul meu de cameră și cu mine am avut nenumărate argumente dacă să punem Avicii sau Godspeed You! Black Emperor la boxa pe care o împărțeam. Acum mergem la concertele lor – și peste tot în lume – împreună.

Pro Tip #5: Profită de cele peste 200 de societăți la care vei avea acces. Fie că îți place moda sau skateboarding-ul, aceasta este o modalitate grozavă de a întâlni studenți cu aceleași interese.

Între cursurile de la 9 dimineața și toate seminariile de peste zi, primul an a trecut cum ai clipi. Singurul meu regret – prezent din păcate și în anii următori – a fost că nu m-am implicat în nicio societate. Din acest motiv nu știu să dansez salsa sau să fac diferența între vinurile franceze și cele italiene, dar sper că tu o vei face!

Pro Tip #6: Nu te aștepta la aceleași note ca în România. În UK, majoritatea studenților obțin în jur de 60%, cu orice peste 70% rezultând în cea mai înaltă distincție pe care o poți obține.

Destul de curând, sezonul examenelor a bătut la ușă iar eu eram foarte reticent să răspund. În ciuda pregătirii intense, am fost foarte aproape de a lua prima mea restanță, ceea ce mi-a arătat cât de grele sunt examenele din Marea Britanie și cât de dificil este să obții peste 65%.

Pro Tip #7: Zborurile între România și Marea Britanie sunt ciudat de scumpe, așa că rezervă-le din timp și caută oferte pe Kiwi și Skyscanner.

Cu toate examenele promovate, am plătit £250 și am zburat înapoi acasă pentru a bea cocktail-uri pe Victoriei și a-mi planifica următorii 3 ani. Planul meu era un mix de îmbunătățire a performanței academice, obținerea unor stagii de practica și găsirea celor mai potrivite cazări pentru mine și prietenii mei.

Postcard from Otopeni - Emerging Europe

Pro Tip #8: Proiectul de an final poate constitui până la 50% din nota diplomei, așa că uită-te bine peste toate cerințele și află dacă proiectul este individual sau în grup!

În iunie 2021 misiunea mea era completă. Schimbasem 6 cazări (doar studenții din primul an pot sta în campus), făcusem 2 stagii în Londra și obținusem un first-class degree, inclusiv în proiectul final. Ce s-a întâmplat pe parcursul proiectului nu poate fi discutat aici, dar să spunem doar că vei deveni foarte familiar cu felul în care arată biblioteca noaptea.

Pro Tip #9: Totul va fi în regulă.

Cu toate obiectivele atinse, singurul lucru rămas era să ne întâlnim cu toții o ultimă dată pentru absolvire. Nu îmi venea să cred cum în 2017 îmi luasem rămas-bun de la mama și de la cel mai bun prieten iar, 4 ani mai târziu, le prezentam noii mei prieteni pe care îi făcusem pe parcurs. A fost cu adevărat o experiență uimitoare și voi fi veșnic recunoscător pentru ea.

Contactează-ne acum

Știai că prima ședință de consiliere este gratuită?

Înregistrează-te pentru o discuție unde vedem exact situația în care ești în momentul de față și îți oferim sfaturi despre cum îți poți atinge potențialul maxim educațional!
Înscrie-te acum
Elevii noștri au fost acceptați la universități de renume din toată lumea!